[knowledge & community]
Voor HR en andere professionals betrokken bij people matters

gesponsord bericht

Autimatic begeleidt bedrijven bij het inzetten van talenten die vaak onder de radar blijven

 

De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day), een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Dit sponsored artikel wordt u naar aanleiding van World Autism Aware-ness Day aangeboden door Autimatic.


Geert Pauwels & Ilse Van den Eede, respectievelijk CEO en co-founder & autisme specialiste van Autimatic.

 

Autimatic is opgericht door twee ouders van een kind met autisme. Ons bedrijf richt zich op het tewerkstellen van mensen met autisme door gebruik te maken van hun talenten.

Ieder persoon met autisme is anders, net als alle andere mensen zonder autisme. Bij Autimatic staat de persoon centraal. We brengen iemands talenten en sterke kanten in kaart, evenals datgene wat de persoon nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Er zijn personen met autisme die graag een routinetaak op zich nemen, maar er zijn er ook die net meer afwisseling nodig hebben. Sommigen voelen zich het best bij een vertrouwde taak en willen daar liever niet te veel nieuws aan toevoegen. Anderen hebben nieuwe intellectuele uitdagingen nodig om gemotiveerd te blijven.

Alle mensen met autisme hebben baat bij visuele communicatie, maar niet altijd op dezelfde manier. Er zijn drie typen: woorddenkers, beelddenkers en patroondenkers. Het is belangrijk hiermee rekening te houden wanneer er visuele communicatie wordt gebruikt om een taak uit te leggen.

Autimatic begeleidt mensen met autisme naar een baan en biedt ook coaching tijdens het uitoefenen ervan. Daarnaast bieden we ondersteuning aan de bedrijven in het omgaan met autisme. Wij raden alle bedrijven aan om te werken met een buddy, die bij de opstart van ons informatie krijgt over autisme en plannen op regelmatige basis een contactmoment in.

Bij de bedrijven zoeken we naar taken waarin mensen met autisme kunnen uitblinken. Hoewel alle mensen met autisme verschillend zijn, herkennen wij in velen van hen een aantal kwaliteiten, zoals oog voor detail, perfectionisme, betrouwbaarheid, analytisch vermogen, lange focus op taken die hen interesseren, eerlijkheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

 

Wij richten ons op drie gebieden:

  1. Administratie
    Elk bedrijf heeft taken die oog voor detail vereisen: gegevens controleren, datamigratie, klantenbestanden bijwerken, dossiers nazien... Wij merken dat iedereen gelukkiger wordt wanneer deze taken aan onze mensen worden uitbesteed! Een mooi voorbeeld vind je terug in het filmpje over onze samenwerking met Deloitte.

  2. Automatisering
    De automatisering van administratieve processen is bijzonder actueel. Veel bedrijven zijn bezig met het automatiseren van processen, omdat daardoor meer tijd ontstaat voor taken waarbij de human touch belangrijk is. UIpath is een van de belangrijkste programma’s waarmee Autimatic internationaal samenwerkt om mensen op te leiden.

  3. Artificiële intelligentie
    Het derde gebied is er een dat steeds belangrijker wordt, namelijk artificiële intelligentie. We onderscheiden hier verschillende niveaus. Het eerste daarvan is data-annotatie, waarbij administratieve documenten moeten worden getagd zodat het systeem ze kan lezen. Dit vereist weinig voorkennis, maar wel een focus en oog voor detail. Onze mensen zijn er erg goed in. Wij werken hiervoor onder meer samen met Metamaze.


We nemen met Autimatic ook deel aan een Europees project ter bevordering van de tewerkstelling van (jong)volwassenen met autisme: TransitAction. De doelstelling van dit project is om mensen met autisme te ondersteunen bij het vinden  van  werk. We richten ons naar bedrijven, jobcoaches en hun informele netwerk. De voornaamste boodschap is durf actie te nemen.

Tot slot: Autimatic verzorgt een talk over ‘Autisme en neurodiversiteit op de werkplek’ in de speakers corner tijdens de 5e HR innov & tech Day van 19/5/2022 (talk 5, van 12:10 - 12:30 uur).

 

Premium partners