hiring

HR trends 2024

HR is een ontzettend belangrijk onderdeel binnen bedrijven, aangezien het draait om het managen van het hart van de onderneming; oftewel het personeel. Dus laten we eens kijken welke trends eraan komen in 2024 op het gebied van Human Resource Management, die je kunt gebruiken om de HR afdeling nog soepeler te laten draaien.

Top 7 veranderingen en trends binnen HR

  • Flexibel werken en nieuwe technologieën inzetten
  • Menselijk leidinggeven
  • Talent optimaal benutten
  • Inclusiviteit omarmen
  • Burn-outs minimaliseren door een positieve werksfeer
  • Gelijkheid in alle facetten van het bedrijfsleven
  • De toetreding van AI op de werkvloer

Flexibel werken is iets dat we tegenwoordig heel normaal vinden, vooral omdat dit na de pandemie noodzaak was. Tegenwoordig hebben veel bedrijven deze hybride methode van werken omarmd, en dit is iets dat nog verder zal doorgroeien in de toekomst. Denk aan zowel thuis als op kantoor werken, en vergaderen op locatie maar ook virtueel. Dankzij deze stijgende trend, komen er steeds meer technologieën die werken op afstand ondersteunen, leuker maken en makkelijker.

Een van de veranderingen binnen de HR zal dan ook het ontdekken en uittesten zijn van deze nieuwe manier van werken, en hoe dit zo efficiënt mogelijk kan met behulp van handige software programma’s en apps. Niet alleen voor online vergaderingen, maar ook voor het delen van ideeën, het verdelen van taken, en het bijhouden van gewerkte uren en/of taken door medewerkers zelf.

Mede omdat hybride werken een steeds grotere rol speelt bij ondernemingen, is het stukje menselijk leidinggeven nog belangrijker. Tijdens de periodes dat je elkaar face-to-face ziet zal er veel moeten worden besproken, maar zal ook moeten worden gepeild hoe het met medewerkers gaat. Helemaal nu ze niet altijd live bij de HR afdeling kunnen aankloppen. Empathisch leidinggeven en het verbeteren van de onderlinge communicatie is iets dat in 2024 nog meer aandacht zal krijgen. En als je nog niet zo bekend bent met hybride werken, kijk dan deze video:

Hoewel je vroeger vaak een vast pakket aan taken had, begint dit steeds meer door elkaar heen te lopen. Een verandering die door ondernemingen in hun voordeel kan worden gebruikt, mits talent optimaal wordt benut. Het zal dan ook een steeds belangrijkere taak worden van de HR afdeling om de vaardigheden, kennis en het kunnen van personeel bij te houden en te analyseren. Want alleen zo kan iedere werknemer optimaal worden ingezet, op vlakken waar deze persoon in uitblinkt. Waarmee we meteen bij de volgende HR trend zijn aangekomen, namelijk inclusiviteit.

Ondernemingen zullen zich ook aankomende periode meer inzetten voor inclusiviteit en dit zal grotendeels terechtkomen op het HR team. Denk aan het creëren van een veilige werkomgeving, ook online, waarin iedereen zich thuis voelt. Het is belangrijk dat werknemers zich veilig voelen bij de onderneming, en het gevoel hebben dat ze een verschil maken. Ook bij het aanwerven van nieuw personeel, is het belangrijk dat inclusiviteit op een duidelijke manier wordt overgebracht.

Iemand een gevoel geven bij het bedrijf te horen en gewaardeerd te worden, heeft alles te maken met een positieve werkcultuur. Iets dat bijdraagt aan het voorkomen van burn-outs, aangezien een vervelende sfeer op het werk een van de belangrijkste oorzaken is van psychologische problemen en ziekmeldingen. Des te belangrijker dus om als HR afdeling het welzijn van het personeel nog serieuzer te gaan zien.

Gelijkheid is een ander onderdeel waar nog steeds veel winst in te behalen valt. Zo is het bij veel ondernemingen nog steeds oneerlijk verdeeld, wat betreft lonen, doorgroeimogelijkheden, bonussen en meer. Ook dit is een trend die in 2024 zal doorzetten en waarbij de HR afdeling de taak heeft om deze ontwikkeling te monitoren.

Tenslotte de toetreding van AI, die steeds vaker zal worden ingezet in allerlei takken van de het bedrijfsleven. AI zal ook als ondersteunend middel kunnen worden gebruikt door HR, bijvoorbeeld bij het beantwoorden van generieke vragen of het analyseren van informatie. AI en ook machine learning technologieën zullen veel handelingen overnemen, waardoor de aandacht verschuift van administratieve taken naar het echt begeleiden en coachen van personeel.

Alles wijst erop dat de AI een flinke groei zal doormaken in 2024, waarbij werknemers er ook van verzekerd moeten worden dat hun werkzaamheden niet worden overgenomen of vervallen door AI. AI kan veel goeds betekenen voor ondernemingen, maar het is ook een punt van onzekerheid dat niet onuitgesproken mag blijven. Zo heeft Amazon een eigen AI chatbot ontwikkeld, mede om bedrijven te helpen bij het opzetten van hun eigen AI oplossingen.

Conclusie

De trends op het gebied van HR hebben vooral te maken met flexibiliteit. Van nieuwe manieren inzetten om het welzijn van werknemers te verbeteren, tot het toepassen van nieuwe technologieën om ook de online communicatie te verbeteren. Er is in deze HR trends voor 2024 veel ruimte voor werknemers als individu.

Ook AI zal een belangrijke rol innemen, waarbij veel simpele en repeterende taken zullen worden overgenomen door AI en slimme technologieën. Op deze manier blijft er juist meer ruimte voor het HR team om zich te concentreren op de menselijke kan en niet zo zeer op administratieve taken.